Ministerstvo zdravotnictví jako správní úřad příslušný podle § 80 odst. 1 písm. g) zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 258/2000 Sb.“), nařídil postupem podle § 69 odst. 1 písm. b) a i) a odst. 2 zákona č. 258/2000 Sb. k ochraně obyvatelstva a prevenci nebezpečí vzniku a rozšíření onemocnění COVID-19 způsobené novým koronavirem SARSCoV-2 další mimořádná opatření, z nichž některá mají přímou souvislost s golfovou hrou a provozem zařízení s golfem souvisejících a to tak, že s účinností od 8. června 2020 od 00:00 do odvolání:
- 1. Mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví č. j. MZDR 15757/2020-21/MIN/KAN, zakazuje všem osobám pohyb a pobyt na všech místech mimo bydliště bez ochranných prostředků dýchacích cest (nos, ústa) jako je respirátor, rouška, ústenka, šátek, šál nebo jiné prostředky, které brání šíření kapének, a to:
- a) ve všech vnitřních prostorech staveb, mimo bydliště,
- b) v prostředcích veřejné dopravy,
- c) na všech ostatních místech, kde se nacházejí alespoň dvě osoby v bližší vzdálenosti než 2 metry, nejedná-li se výlučně o členy domácnosti.
Z hlediska členských subjektů a provozovatelů golfových resortů je důležitá výjimka, podle které se zákaz nevztahuje na zaměstnance při pobytu v kanceláři jakožto na svém pracovišti, pracuje-li ve vzdálenosti nejméně 2 metry od jiné osoby a nově též na plavčíky, trenéry a instruktory, vykonávající činnost u bazénů, udržující zpravidla rozestup od jiných osob alespoň 2 metry.
- 2. Mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví č. j. MZDR 20588/2020-5/MIN/KAN zakazuje nebo omezuje slavnosti, divadelní a filmová představení, sportovní a jiná shromáždění a trhy tak, že se
- I. zakazuje, není-li tímto nebo jiným krizovým opatřením stanoveno jinak, divadelní, hudební, filmová a další umělecká představení, sportovní, kulturní, náboženské, spolkové, taneční, tradiční a jim podobné akce ajiná shromáždění, výstavy, slavnosti, poutě, přehlídky, ochutnávky, trhy a veletrhy, vzdělávací akce, oslavy, a to jak veřejné, tak soukromé, s účastí přesahující ve stejný čas 500 osob; tento zákaz se nevztahuje na schůze, zasedání a podobné akce ústavních orgánů, orgánů veřejné moci, soudů a jiných veřejných osob, které se konají na základě zákona;
- II. omezuje
- a) konání hromadných akcí ve venkovních i vnitřních prostorách s účastí nejvýše ve stejný čas 500 osob tak, že musí být dodržována následující pravidla:
- − je zachováván odstup mezi osobami nejméně 2 metry, s výjimkou členů domácnosti nebo osob blízkých (dále jen „členové domácnosti“),
- − je k dispozici nádoba s dezinfekčním prostředkem na dezinfekci rukou;
- b) organizovaný trénink nebo zápas sportovců na venkovním i vnitřním sportovišti tak, že musí být dodržována následující pravidla:
- − na sportovišti se nachází ve stejném čase nejvýše 500 osob,
- − vzdálenost mezi sportovci a ostatními osobami bude zachovávána nejméně 2 metry,
- − sportovci v době tréninku nebo zápasu nejsou povinni nosit ochranný prostředek dýchacích cest (nos, ústa), který brání šíření kapének,
- − na sportovišti bude k dispozici nádoba s dezinfekčním prostředkem na dezinfekci rukou,
- − po skončení tréninku nebo zápasu bude prováděna pravidelná dezinfekce všech použitých pomůcek;
- a) konání hromadných akcí ve venkovních i vnitřních prostorách s účastí nejvýše ve stejný čas 500 osob tak, že musí být dodržována následující pravidla:
- 3. Mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví, MZDR 20581/2020-5/MIN/KAN, které:
- I. omezuje provoz provozoven stravovacích služeb tak, že se jejich provozovatelům zakazuje připustit přítomnost veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb v čase mezi 23:00 hod. a 6:00 hod., s výjimkou:
- − venkovních prostor provozovny stravovacích služeb
- − provozoven, které neslouží pro veřejnost (např. zaměstnanecké stravování, stravování poskytovatelů zdravotních služeb a sociálních služeb, ve vězeňských zařízeních),
- prodeje mimo provozovnu stravovacích služeb (např. výdejovým okénkem nebo prodej jídla s sebou bez vstupu do provozovny),
- II. zakazuje konzumovat potraviny včetně nápojů na veřejnosti v místě jejich prodeje nikoli v nezbytně nutných případech pro potřeby nezbytného občerstvení, jedná-li se o potraviny určené k bezprostřední konzumaci, a v takovém případě pobývat za účelem jejich konzumace od prodejny, výdejového okénka apod. méně než 10 metrů;
- III. omezuje
- I. omezuje provoz provozoven stravovacích služeb tak, že se jejich provozovatelům zakazuje připustit přítomnost veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb v čase mezi 23:00 hod. a 6:00 hod., s výjimkou:
- a) činnost v provozovnách tak, že jejich provozovatelé musí dodržovat následující pravidla:
- − aktivně bránit tomu, aby se zákazníci zdržovali v kratších vzdálenostech od sebe, než jsou 2 metry, a to včetně řízení front čekajících zákazníků, a to jak uvnitř, tak před provozovnou, zejména za pomoci označení prostoru pro čekání a umístění značek pro minimální rozestupy 2 metry mezi zákazníky,
- − umístit dezinfekční prostředky u často dotýkaných předmětů (především kliky, zábradlí, nákupní vozíky) tak, aby byly k dispozici pro zaměstnance i zákazníky provozoven a mohly být využívány k pravidelné dezinfekci,
- − zajistit informování zákazníků o výše uvedených pravidlech, a to zejména prostřednictvím informačních plakátů u vstupu a v provozovně, popřípadě sdělováním pravidel prostřednictvím reproduktorů v provozovně,
- 1) provoz provozovny stravovacích služeb tak, že jejich provozovatelé musí dodržovat následující pravidla:
- − zákazníci jsou usazeni tak, že mezi nimi je odstup alespoň 1,5 metru, s výjimkou zákazníků sedících u jednoho stolu,
- − venkovní prostory provozovny jsou uspořádány tak, aby sedící zákazníci ve kterékoliv části nebyli ve vzdálenosti kratší než 1,5 metru od kolemjdoucích osob, ledaže venkovní prostory provozovny od okolí dělí pevná bariéra bránící šíření kapének z dýchacích cest,
- − provozovatel aktivně brání shromažďování osob ve vzájemné vzdálenosti menší než 1,5 metru, včetně čekací zóny provozovny,
- − při vstupu do vnitřních i venkovních prostor provozovny stravovacích služeb je zajištěna možnost dezinfekce rukou pro zákazníky,
- − provozovatel zajistí, aby zákazníci při pohybu po vnitřních prostorech provozovny udržovali povinný odstup,
- − dezinfekce židlí a stolů se provádí před usazením každé nové skupiny zákazníků,
- − v případě prodeje přes výdejové okénko se dezinfekce výdejového okénka provádí alespoň každé 2 hodiny,
- − zákazník nemá povinnost nosit ochranný prostředek dýchacích cest v době konzumace potravin a pokrmů včetně nápojů u stolu,
- − v případě, že pracovník provozovny má tělesnou teplotu 37 °C a vyšší nebo jiné příznaky onemocnění COVID-19, je zamezeno jeho přístupu do provozovny,
- − provozovatel postupuje tak, aby vedl zákazníky k dodržování všech opatření,
- m) provoz ubytovacích zařízení tak, že jejich provozovatelé musí dodržovat následující pravidla:
- − provozovatel aktivně brání shromažďování osob ve vzájemné vzdálenosti menší než 2 metry,
- − při vstupu do prostor ubytovacího zařízení a na záchodech je zajištěna možnost dezinfekce rukou pro zákazníky,
- − provozovatel zajistí, aby zákazníci při pohybu po vnitřních prostorech udržovali povinný odstup,
- − pravidelně se provádí dezinfekce ploch, kterých se dotýkají ruce,
- − jsou k dispozici materiály s informacemi pro zákazníky s vysvětlením platných protiepidemických opatření,
- − před ubytováním nového zákazníka se na pokoji provede dezinfekce všech kontaktních ploch, předmětů, které jsou hosty používány (např. telefon, dálkové ovládání televize), koupelny a záchodu,
- o) provoz vnitřních sportovišť a souvisejících vnitřních prostor venkovních sportovišť tak, že jejich provozovatelé musí dodržovat následující pravidla:
- − omezit přítomnost zákazníků tak, aby byly mezi nimi rozestupy alespoň 2 metry s výjimkou oddělených organizovaných aktivit nebo skupin,
- − zajistit dezinfekci strojů a dalšího cvičebního nářadí a pomůcek po použití každým klientem,
- − průběžně dezinfikovat místa, kde se klienti vyskytují,
- − zajistit dezinfekci rukou pro personál i klienty,
- − klienti provedou povinnou dezinfekci rukou před zahájením a po celkovém ukončení cvičení,
- − upravit časový harmonogram tak, aby mezi jednotlivými lekcemi proběhl úklid, vyvětrání a dezinfekce prostor,
- − zajistit co největší rozptýlení osob v šatnách, obsazovat vzdálené konce nebo skříňky zpřístupnit ob jednu skříňku,
- − ve sprchách zajistit co největší možné odstupy,
- − zajistit možnost dezinfekce rukou v šatně,
- − průběžně dekontaminovat místa, kudy klienti prochází (pravidelný úklid a dezinfekce).
- − zajistit úklid každý den a dezinfekci vnitřku skříněk během dne a po skončení provozu,
- − instruovat zákazníky, aby omezili čas strávený v šatně na nezbytné minimum,
Celé znění Mimořádných opatření je v příloze, jejich znění je však v podstatě totožné s předchozími mimořádnými opatřeními, které jsme publikovali dříve s tím, že provedené změny jsme uvedli tučně.
Stručná rekapitulace změn oproti dřívějšímu stavu vstupujících v platnost od 8. 6. 2020:
Nošení roušek
Rozšiřuje se okruh osob, které nejsou povinny nosit roušky o plavčíky, trenéry a instruktory, vykonávající činnost u bazénů, udržující zpravidla rozestup od jiných osob alespoň 2 metry.
Hromadné akce
Nově se při zachování všech dřívějších povinností a omezení navyšuje počet osob na 500 (např. turnaje, recepce, oslavy, svatby, školení a spolkové akce – Valné hromady, členské schůze, zasedání orgánů atd).
Restaurace
Omezení provozní doby se nově nevztahuje na „venkovní prostory“, tedy např. zahrádky.
Spolkové akce
Shromáždění ke spolkové činnosti mohou být konána za účasti maximálně 500 osob. Musí být zachován odstup 2 metry, k dispozici nádoba s dezinfekčním prostředkem na dezinfekci rukou a platí povinnost mít roušku.
V Praze dne 5. června 2020
Mgr. Karel Čelikovský, LL.M.
předseda
Nejnovější komentáře